Logimatic har i samarbejde med Aalborg CSP A/S leveret en total automationsløsning til et nyt prestigefyldt drivhuskoncept på Sundrop Farms i Australien. Aalborg CSP er hovedleverandør på projektet.

Markerne hos Sundrop dyrker værdifulde afgrøder ved hjælp af blot havvand og sollys. Drivhusløsningen udnytter solens energi ved at omdanne havvand til ferskvand, som markerne herefter kan vandes med, elektricitet til at forsyne drivhuset og energi til at opvarme og afkøle drivhusets afgrøder.


Tomater gror ud af ingenting

Sundrop Farms praler med, at de er de første i verden til at gro noget ud af ingenting. Og med god grund; mens et typisk drivhus anvender grundvandet til vanding, gas til opvarmning og elektricitet til nedkøling, så er Sundrop systemet kun afhængig af havvand og sollys til dets energi- og vandbehov.

Nedenstående skematiske oversigt illustrerer, hvordan Sundrop systemet fungerer i forhold til et konventionelt energisystem til et højteknologisk drivhus.

Illustrationen ovenfor er rekonstrueret med tilladelse fra Sundrop Farms.

Det nye Sundrop system I Port Augusta i det sydlige Australien vil opvarme drivhuset, der dækker næsten 50 tønder land, i løbet af vinteren eller på kolde sommernætter, give frisk vand ved at afsalte havvand fra nærliggende Spencer Bay og periodisk køre en dampturbine til at producere elektricitet.

Fordelene ved et system som dette er indlysende. Bevarelse af ferskvandsressourcer, færre ’food miles’, reduceret pesticidanvendelse, reduktion af efterspørgslen på fossilt brændstof og effektiv udnyttelse af marginaljorder – bare for at nævne nogle enkelte. Alt dette er stadig muligt imens der drives en rentabel forretning.


Et system der kræver eksperter

Et fantastisk system som dette kræver eksperter for at fungere – og ikke mindst for at være pålideligt. Nogle af de hjerner, der kan sikre dette, blev fundet så langt væk som i Danmark.

Aalborg CSP A/S er en førende pioner inden for koncentreret solenergi (CSP) teknologier, der blev valgt til at udvikle og levere det integrerede solenergi system til drift af de nye drivhuse hos Sundrop Farms. For at sikre, at systemet fungerer problemfrit hele året og tilpasser sig forskellige sæsonprægede behov blev Logimatic Engineering A/S valgt som leverandør af hele kontrolsystemet. De to selskaber har tidligere bevist at kunne levere løsninger i verdensklasse sammen. For nogle få år siden leverede Logimatic store el- og automationsløsninger til pålidelig drift af Aalborg CSP’s dampkedler i soldrevne kraftværker i den sydlige del af Spanien – et projekt, der viste sig at være meget vellykket.

Igennem den næsten tre årtiers lange historie i Logimatic har selskabet en omfattende erfaring med automationsprojekter inden for grøn energi. Nogle af disse projekter har fokuseret på optimering af eksempelvis industriel forarbejdning og maritim automation. Endvidere har den globale efterspørgsel på eksperter inden for området ført Logimatic til at gennemføre store automatiseringsprojekter i alle dele af verden. Læs mere om Logimatics automationsløsninger. Nogle få eksempler er et automatiseret kontrolsystem til damp- og varmtvandskedler til centralvarme i den norske hovedstad Oslo, kontrol af kedler til aluminium produktion i Tyrkiet og dokumentation af hardware status og software backup på en boreplatform i Qatar. Søger du en softwareløsning til backup og versionsstyring? Logimatic tilbyder Versiondog.

Sundrop Farm systemet gik i drift i oktober 2016.


Om Sundrop Farms

Sundrop Farms er pionerer inden for bæredygtigt landbrug i den tørre verden ved at dyrke værdifulde afgrøder ved hjælp af havvand og sollys. De har teknologien og færdighederne til at udvikle, konstruere og drive drivhuse på de steder, der har ringe eller ingen adgang til agergord, kilder til frisk vand, netværk af elektricitet eller naturgas.

Virksomheden har skabt et proprietært system til fødevare produktion, som dyrker afgrøder af høj kvalitet hele året rundt i drivhuset som anvender de rigelige og vedvarende ressourcer af sollys og havvand.

I takt med at verdens befolkning fortsat øges eliminerer Sundrop Farms fødevare produktionens afhængighed af verdens begrænsede ressourcer og bygger i stedet på vedvarende ressourcer til at udvikle fødevare industrien i hele verden – ikke kun profitabelt men også bæredygtigt.

Kontakt mig hvis du vil høre, hvad vi kan tilbyde din virksomhed.

Troels Severinsen

Logimatic Engineering A/S

Sofiendalsvej 9
DK-9200 Aalborg
+45 9634 7000
lmc@logimatic.dk