Hvad er SCADA? Hvem har brug for SCADA?

Hvad betyder SCADA og hvad står SCADA for?

SCADA er en forkortelse for Supervisory Control And Data Acquisition og betyder ”Overvågning, kontrol og dataindsamling”. Et SCADA-system er et kontrolsystem og en del af et SRO-anlæg der benyttes til at Styre, Regulere og Overvåge et spildevandsanlæg, varmeanlæg, procesanlæg, produktionsanlæg. SCADA udveksler informationer på tværs af PLC’ere, computere, servere og HMI-paneler. I et SCADA-system skabes der et overblik over den aktuelle driftssituation i et procesanlæg. Både betjening og overvågning sker ved hjælp af en grafisk brugerflade, der er tilgængelig på computere og HMI-paneler, der er små skærme til decentral styring af anlægget.

Hvad er SCADA? Her ses et billede af et SCADA-system. SCADA giver overblik i SRO.
Her ses et billede af et SCADA-system

Hvad gør et SCADA-system og hvordan fungerer SCADA?

Et SCADA-system opsamler og viser data om driften. Kort sagt overvåger SCADA driften. Dataopsamlingen benyttes til Styring, Regulering og Overvågning (Forkortes også: SRO) af anlægget ved hjælp af for eksempel historik over alarmer, signalfejl, trendkurver og rapporter. Industrielle For driftspersonalet er det helt centralt at have adgang til både live data og historiske data for at sikre den mest optimale drift. I Logimatic er en central del af vores arbejde at sikre korrekt visning af data og en datavisning, der skaber simpelhed og støtter de forskellige skærmbilleder, der hentes frem i SCADA-systemet.

Vil du gerne i kontakt med en SCADA-specialist?

I Logimatic har vi et stærkt team af SCADA-specialister. Vi kan håndtere et stort antal forskellige SCADA-systemer. Hvis i har behov for at få justeret et eksisterende SCADA-system så hjælper vi gerne. Vores specialister laver også SCADA-programmering hvis i har specifikke ønsker. Kontakt os hvis I har spørgsmål eller udfordringer som vi kan hjælpe med at løse. Vores mål er jeres tilfredshed. Kontakt os i dag på telefon 96347000 eller via kontaktformularen her.

Hvordan skaber du simple og overskuelige skærmbilleder i SCADA systemer?

Til oprettelse af simple skærmbilleder arbejder Logimatic ud fra ISA-101-standarden. Det er en designstandard, som understøtter et tydeligt grafisk overblik, således driften lettes for driftspersonalet, og så det er nemt at finde fejl. Til at understøtte netop fejlfinding tilbyder Logimatic systemet NAMS, der er et system til proaktiv driftsovervågning, og som kan integreres i SCADA. NAMS overvåger for eksempel serveres performance, harddiskes sundhedsstilstand og netværkets flaskehalse. Et velfungerende SCADA kræver nemlig velfungerende it- eller ot-netværk.

Hvad bruges et SCADA-system til?

Et SCADA-system er en del af driftens SRO-anlæg. Fra SCADA-systemet kan der foretages regulering og overvågning af signaler, så som temperaturer, tryk, flows, hastigheder osv. Desuden kan der på baggrund af registrerede værdier udfærdiges trends. Ligesom tilfældet med PLC’er fås SCADA-systemer også i forskellige størrelser og omfang alt efter hvor komplekse styringer, der er tale om.

Et SCADA-system håndterer små som store processer i driften og er ikke begrænset af afstande eller antal af paneler eller computere, systemet afvikles på.

Hvor benytter man SCADA-systemer?

SCADA-systemer benyttes til Styring Regulering og Overvågning (forkortelse: SRO) i mange forskellige industrier og brancher som den maritime branche og forsyningsbranchen. Med forsyningsbranchen menes her varme- og fjernvarmebranchen, spildevandsbranchen, rentvandsbranchen, produktionsbranchen.

Læs mere om automation til den maritime branche her: IPMS

Hos Logimatic designer vi SCADA-systemer, der kan integreres i ethvert SRO-anlæg. Vi lægger vægt på at skabe fleksible løsninger, således vores kunder ikke begrænses af hverken hardware eller software. Sådan kan vi i fællesskab sammensætte den bedste løsning.

Læs mere om SCADA til forsyningsbranchen

Hvilke SCADA-systemer findes der? Hvem laver SCADA-systemer?

Her finder du en udvalgt liste over nogle af de SCADA-systemer vi servicerer i Logimatic. Vores SCADA-team er dygtige. Vil I vide mere om fordele og ulemper ved de forskellige SCADA-systemet, så tøv ikke med at kontakte os. Finder du ikke jeres nuværende eller ønskede SCADA-løsning på listen, så tøv ikke med at kontakte os for at finde den rette specialist.

Schneider Electric laver SCADA-systemet IGSS: https://igss.schneider-electric.com/

Siemens laver SCADA-systemet SIMATIC WinCC: https://new.siemens.com/global/en/products/automation/industry-software/automation-software/scada/simatic-wincc-v7.html

GE Digital laver SCADA-systemet iFix: https://www.ge.com/digital/applications/hmi-scada/ifix

Inductive automation laver: Ignition SCADA: https://inductiveautomation.com/scada-software/

Vi laver også kontrolsystemer til det maritime. Læs mere om IPMS

Yokogawa har lavet en god beskrivelse omkring SCADA der fortæller mere om evoulotionen indenfor SCADA: https://web-material3.yokogawa.com/SCADA_as_a_Service.au.pdf

I Logimatic udvikler vi software og automation. SCADA benyttes ofte i SRO- og automationsløsninger.

Denne artikel har til hensigt, at forklare hvad et SCADA-system er og hvor dette benyttes. Her findes forklaringen på noget af det software og hardware vi arbejder med til løsninger indenfor automation. Det er ikke sikkert du kender til SCADA-systemer, SRO eller PLC’er , men efter du har læst denne artikel er du forhåbentlig blevet lidt klogere på indenfor automation og på “Hvad er SCADA?”. Vi håber du vil få glæde af indholdet på denne side og at det må blive en slags SCADA Wiki for dig. Rettelser og tilføjelser er derfor velkomne: lmce@logimatic.dk

Vil du vide mere om hvad vi i Logimatic kan gøre for jer indenfor SCADA og SRO-løsninger så se mere her.

Vi håber du er blevet klogere på spørgsmålet omkring “Hvad er SCADA?”. Vil du gerne vide mere, eller ønsker I rådgivning omkring SCADA og optimering heraf, så kontakt os i dag!

Vi glæder os til at høre fra jer. Gennem en god dialog kan vi afdække mulighederne for et stærkt samarbejde. Jeres tilfredshed er vores succeskriterie!

Lad os give en hånd med på jeres næste projekt!

Bo Eckhardt

SRO, SCADA & PLC Specialist. Automation til forsyningsbranchen. Per Ghodt
Lad os give en hånd med på jeres næste projekt!

Per Ghodt

Logimatic Engineering A/S

Sofiendalsvej 9
DK-9200 Aalborg
+45 9634 7000
lmc@logimatic.dk